Αρωματοθεραπεία!

Μερικά φυτά έχουν αναπτύξει πολύ υψηλές συγκεντρώσεις αιθέριων ελαίων για λόγους προστασίας. Τα φυτά αυτά ονομάζουμε βότανα, και τα χρησιμοποιούμε εδώ και χιλιάδες χρόνια για να ενισχύουμε τον αμυντικό μηχανισμό του οργανισμού μας.

Αιθέρια έλαια ονομάζονται οι αρωματικές ή πτητικές ουσίες των φυτών, οι οποίες χαρακτηρίζονται από πολύ ενεργές φυσιολογικές ιδιότητες. Μερικοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι είναι αυτές οι ουσίες που περιέχουν μέσα τους την ζωτική δύναμη του φυτού. Χημικά, η σύσταση τους αποτελείται από αλκοόλες, αλδεΰδες, κετόνες, φαινόλες, τερπένια, αιθέρες και εστέρες. Στο ζωντανό φυτό, αυτά τα συστατικά των αιθέριων ελαίων λειτουργούν ως ορμόνες αύξησης και ανάπτυξης, φερομόνες στις οποίες οφείλεται το άρωμα που θα έλξει τα έντομα μέσω των οποίων γίνεται η γονιμοποίηση, αμυντικοί μηχανισμοί που προστατεύουν το φυτό από τους εχθρούς του (φυτοφάγα ζώα και έντομα), καθώς και προστατευτικά μέσα κατά των επιθέσεων από βακτήρια, ιούς και μύκητες.

Αιθέρια έλαια μπορεί να προέρχονται από όλα τα μέρη του φυτού. Τα άνθη παράγουν αιθέρια έλαια που συχνά έχουν καταπραϋντικές, ναρκωτικές ή χαλαρωτικές επιδράσεις στο σώμα. Οι ρητίνες, τα ξύλα, οι φλούδες και οι εκκρίσεις παράγουν συχνά θερμαντικά αιθέρια έλαια που διεγείρουν την κίνηση των υγρών του σώματος. Τα φύλλα χαρακτηρίζονται συχνά από θεραπευτικές και δροσιστικές ιδιότητες, οι οποίες οφείλονται στην πράσινη χλωροφύλλη (η δομή της οποίας συνδέεται πολύ στενά με αυτή της αιμογλοβίνης). Οι ρίζες περιέχουν πολλές από τις γήινες ιδιότητες των φυτών και είναι σταθεροποιητικές. Τα φρούτα παράγουν αιθέρια έλαια που είναι πολύ καταπραϋντικά, διανοικτικά και διεγερτικά. Είναι σαφές ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις ιδιότητες των αιθέριων ελαίων για να διορθώσουμε τις διαταραγμένες ισορροπίες των dosha.

ΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ ΕΠΙΔΡΟΥΝ ΣΤΟ ΣΩΜΑ

Οι οδοί μέσω των οποίων τα αιθέρια έλαια επιδρούν στο σώμα και στο μεταβολισμό του ονομάζονται «ατραποί». Σε πρώτη φάση, τα αιθέρια έλαια διαπερνούν τους επιθηλιακούς ιστούς. Σε αυτούς περιλαμβάνονται το δέρμα, τα ρινικά περάσματα, τα βρογχιόλια, οι πνεύμονες και η γαστρεντερική οδός.

Αφού απορροφηθούν από στο στρώμα της επιφάνειας, τα αιθέρια έλαια διεισδύουν γρήγορα μέσα στο τριχοειδές σύστημα της λέμφου και του αίματος και εισέρχονται έτσι στην γενική κυκλοφορία. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τους άλλους επιθηλιακούς ιστούς του σώματος, περιλαμβανομένων των αγγείων και των πνευμόνων. Τα αιθέρια έλαια που βρίσκονται στο λεμφικό κυκλοφορικό σύστημα μπορούν να μεταφερθούν απευθείας στο συκώτι ή να εισέλθουν στο ρεύμα του αίματος. Καθώς τα έλαια κυκλοφορούν μαζί με το αίμα, οι σωματικοί ιστοί και τα όργανα μπορεί να επιλέξουν να συλλέξουν οποιαδήποτε ποσότητα από τα έλαια αυτά που θα χρησιμοποιήσουν στις μεταβολικές τους διαδικασίες ή απλά να επωφεληθούν από τις διεγερτικές, καταπραϋντικές ή ευεργετικές ιδιότητες του ελαίου καθώς αυτό τα διαπερνά. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τίποτε δεν μένει για μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα στο σώμα ( θυμηθείτε τα εκατοντάδες κιλά τροφίμων και ποτών που καταναλώνουμε κάθε μήνα). Τα αιθέρια έλαια, λόγω της πτητικής φύσης τους , συνήθως απομακρύνονται από το σώμα μέσα σε 48 ώρες.

Το τρίτο στάδιο των ατραπών έχει να κάνει με τη διαδικασία της αποβολής ή απέκκρισης. Μερικά από συστατικά των αιθέριων ελαίων «συλλαμβάνονται» στην επιφάνεια των πνευμόνων από όπου εξατμίζονται υπό τη μορφή ατμών. Η ευκαλυπτόλη (μια αλκοόλη του ελαίου του ευκάλυπτου ) μεταφέρεται στην επιφάνεια των πνευμόνων από το αίμα και κατά την έξοδό της ηρεμεί τις βλεννογόνους μεμβράνες. Άλλα συστατικά, όπως τα τερπένια του ελαίου του άρκευθου, φιλτράρονται μέσω των νεφρών, και κατά την έξοδο τους ασκούν διεγερτική δράση στον νεφρικό ιστό, τους ουρητήρες, την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα. Μερικά συστατικά των αιθέριων ελαίων εξάγονται από το ήπαρ, παραμένουν για λίγο στη χοληδόχο κύστη και καταλήγουν στη γαστρεντερική οδό, ενώ κατά τη διαδρομή τους ασκούν έντονη δράση επί των οργάνων αυτών. Το ροδέλαιο, του οποίου η επεξεργασία γίνεται στο ήπαρ, διεγείρει την παραγωγή χολής. Κάποια άλλα συστατικά έχουν την τάση να κινούνται προς το δέρμα, από όπου εξέρχονται μέσω των σμηγματογόνων αδένων και ενσωματώνονται με τον προστατευτικό όξινο μανδύα (επικάλυψη) της επιδερμίδας. Τα συστατικά της αχίλλεας κατά την έξοδο τους αυξάνουν την εφίδρωση. Τα αιθέρια έλαια που κινούνται μέσω των ατραπών προσθέτονται στο προστατευτικό στρώμα του κινούνται μέσω των ατραπών προσθέτονται στο προστατευτικό στρώμα του οργανισμού μας .

Η πιο σημαντική ατραπός, όσο αφορά την κύρια επίδραση της στο σώμα, συνδέεται με την αίσθηση της οσμής. Όταν μυρίζουμε αιθέρια έλαια, οι ατμοί τους διεγείρουν τις τριχοειδείς επεκτάσεις των οσφρητικών νεύρων. Το οσφρητικό νεύρο είναι το μόνο νεύρο του σώματος που συνδέεται απευθείας με το εξωτερικό περιβάλλον και φτάνει μέχρι τον εγκέφαλο. Όλες οι άλλες αισθήσεις μας (αφή, ακοή, όραση και γεύση) επιστρατεύουν αρκετά νεύρα και συναπτικές συνδέσεις προτού τα ερεθίσματα φτάνουν στον εγκέφαλο. Το οσφρητικό νεύρο διεγείρει το πιο βασικό μέρος του εγκεφάλου γνωστό ως στεφανιαίο σύστημα και είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην επεξεργασία και αντίδραση σε αισθήματα, επιθυμίες, ορέξεις και αναμνήσεις. Ακριβώς αυτή η άμεση σύνδεση εξηγεί για ποιο λόγο τα αιθέρια έλαια μπορούν να έχουν τόσο έντονη και άμεση επίδραση σε κάποια βαθύτερη πλευρά της ύπαρξής μας.

ΠΗΓΗ : DR. LIGHT MILLER & DR. BRYAN MILLER