Οι τρεις μεγάλες ενέργειες TRIDOSHA

Σύμφωνα με το σύστημα του Ayurveda,υπάρχουν οι τρεις Ενέργειες (Doshas) που ρυθμίζουν και συντονίζουν τα πέντε λεπτά στοιχεία (Mahabhytas) μέσα στον άνθρωπο. Θα έλεγε λοιπόν κανείς ότι η όλη ύπαρξη του ανθρώπινου σώματος έχει τρία κύρια χαρακτηριστικά.


1. VATA DOSHA (Βάτα Ντόσα) - ΑΕΡΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Το κυριότερο χαρακτηριστικό της Ενέργειας αυτής, είναι το στοιχείο της κίνησης που φαίνεται να διαρρέει οτιδήποτε επηρεάζεται από το Vata Dosha. Αυτό που κινείται ονομάζεται Vata και στο ανθρώπινο σώμα η Ενέργεια αυτή είναι η κινητήρια δύναμη όλων των βιολογικών αντιδράσεων και του συνόλου του μεταβολισμού.
Κινεί τη λειτουργία της αναπνοής, ανοιγοκλείνει τα βλέφαρα, κινεί τους μύες, κάνει την καρδιά να κτυπάει και το αίμα να κυλάει μέσα στις αρτηρίες και τις φλέβες, προωθεί την τροφή στον πεπτικό σωλήνα, τα ούρα στους ουρητήρες, κινεί τις μεμβράνες των κυττάρων ,στέλνει τα νευρικά ερεθίσματα μέσα από τα νεύρα, κλπ.
Η γρήγορη εναλλαγή των σκέψεων, η αστάθεια στη λήψη αποφάσεων και η αναποφασιστικότητα, ο εκνευρισμός , η εναλλαγή συναισθημάτων και η γενική νοητική υπερκινητικότητα, είναι τα αποτελέσματα του υπερβολικού επηρεασμού του νοητικού επιπέδου του ανθρώπου από το Vata Dosha.

2. RITTA DOSHA (Πίτα Ντόσα) - ΠΥΡΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Το κύριο χαρακτηριστικό εδώ είναι η θερμότητα που εκδηλώνεται σε κάθε τι που ελέγχεται από την Πύρινη Ενέργεια. Ο μεταβολισμός του ανθρώπινου σώματος ( τόσο το μέρος του καταβολισμού – διάσπαση, όσο και του αναβολισμού- δημιουργία), κυβερνάται από το Pitta, το ίδιο και το πεπτικό σύστημα (κυρίως το στομάχι και το ήπαρ). Η ενέργεια αυτή ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος , το χρώμα και τη γενική κατάσταση του δέρματος, καθώς και τη λειτουργία της όρασης.
Από το νοητικό επίπεδο σχετίζεται άμεσα με τον θυμό, τη ζήλια, το μίσος και γενικά ‘’εκρηκτικές’’ καταστάσεις. Δημιουργεί επίσης ένα δυνατό αίσθημα πειθαρχίας και ‘’τάξης στα πράγματα’’ .ένας άνθρωπος με πύρινο μυαλό είναι φοβερά οργανωμένος και τακτοποιημένος , και μάλιστα ‘’θυμώνει’’ αν αυτή η τάξη διαταραχθεί.

3. KAPHA DOSHA (Κάφα Ντόσα) - ΥΔΑΤΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Η Ενέργεια αυτή χαρακτηρίζεται από την υγρασία και την ικανότητα συγκόλλησης που διαθέτει. Κρατά ενωμένα τα διάφορα στοιχεία που σχηματίζουν το σώμα και τον νου του ανθρώπου, κρατάει τα ριζώματα σε ισορροπία μεταξύ τους , δίνει υγρασία στο δέρμα, επουλώνει και συγκολλά διάφορες πληγές και γενικά δίνει μια γενική κατάσταση ευεξίας και φρεσκάδας σε όλο τον οργανισμό.
Στο νοητικό επίπεδο σχετίζεται με τη λειτουργία της μνήμης, αλλά και με καταστάσεις πλεονεξίας και κτητικότητας. Από την άλλη μεριά, μια άλλη έκφραση αυτής της Ενέργειας είναι η μεγαλοκαρδία, η ηρεμία του νου καθώς και συναισθήματα ερωτικής έλξης προς άλλα άτομα.

Οι τρεις αυτές Ενέργειες του συστήματος Tridosha επηρεάζουν η μία την άλλη και ένα πρόβλημα σε μια από τις τρεις αργά η γρήγορα θα επηρεάσει και τις υπόλοιπες.